Sfântul Nicolae, tradiții și superstiții. Rugăciune către „Făcătorul de minuni”

Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae este sărbătorit anual pe data de șase decembrie. Este unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți, iar sărbătoarea dedicată lui este așteptată de toată lumea, dar mai ales de copii, care primesc daruri în ghetuțe.

Cine a fost Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae a fost un creștin cu credință profundă. S-a născut în secolul al III-lea în Asia Mică, în localitatea Patara din provincia Lichia, pe teritoriul Turciei de astăzi. A provenit dintr-o familie înstărită și foarte credincioasă care i-a dat, încă de când era mic, cele mai bune povețe creștine. Așa a ajuns Sfântul Nicolae ajutătorul celor săraci și nevoiași.

Încă din fragedă pruncie părinții l-au trimis la studiii la școli prestigioase ale acelor vremuri. Mai târziu a petrecut o perioadă la mănăstirea Patara, unde a fost preot. După pierderea părinților săi, Sfântul Nicolae a împărțit toată averea moștenită săracilor. Apoi a ales să plece într-un îndelung pelerinaj, tocmai în Țara Sfântă.
După ce s-a reîntors din acestă călătorie s-a decis să trăiască printre oamenii simplii. Așa a fost ales în fruntea eparhiei, după săvârșirea unei minuni, scrie  sursa.

Sfântul Nicolae, supranumit și „Făcătorul de minuni”

A fost considerat tămăduitor al bolnavilor și ajutător al celor săraci, datorită minunilor pe care le-a făcut. Și-a dedicat întreaga viață pentru a-i ajuta pe cei din jur și a fost un mare înțelept. Se spune că a salvat trei tinere când tatăl acestora voia să le ofere spre desfrânare pentru a putea supraviețui. Sfântul Nicolae arunca zilnic câte o pungă cu bani în curtea acelei familii pentru ca fetele să nu fie nevoite să recurgă la fapte imorale, din cauza sărăciei. A făcut numeroase astfel de fapte bune, i-a ajutat pe cei nevoiași și a săvârșit chiar și minuni de-a lungul vieții sale.

Nu se cunoaște cu exactitate data trecerii sale în neființă, dar se crede că ar fi plecat din această lume între anii 340-350 d.Hr. Moaștele Sfântului Nicolae au ajuns în Bari, Italia în anul 1087 și au fost depuse într-o criptă. O parte din moaște, mai exact mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se află în Biserica “Sfântul Gheorghe ” din Bucureşti. A fost adusă pe pământ românesc în vremea lui Mihai Viteazul. În fiecare an la data sărbătoririi Sfântului Nicolae pelerinii vin aici pentru a se închina și a cere ajutor ierarhului, supranumit și „Făcător de minuni.”

icoana cu Sfantul Ierarh Nicolae

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Nicolae

Conform tradiției populare se spune că ziua închinată Sfântului Nicolae, care este marcată în calendarul creștin ortodox pe data de șase decembrie, este cea care marchează începutul iernii astronomice. În jurul acestei date ar trebui să apară prima ninsoare. Bătrânii din popor spuneau că atunci când ninge înseamnă că moș Nicolae își scutură barba. Dacă în aceasta zi cade ninsoare se mai spune ca va fi o iarnă frumoasă și blândă.

Sărbătoarea Sfântului Nicolae este ziua mult așteptată de copii, deoarece primesc daruri în ghetuțe. Specialiștii în etnografie spun că acest obicei ar fi fost adoptat din țările vestice, conform adevărul.ro. În trecut, în satele românești copiii primeau fie mere sau nuci, iar cei care nu erau cuminți primeau o nuielușă, în mod simbolic, ca o pedeapsă. Aceasta era pusă în apă, iar dacă înmugurea era un semn ca Moșul i-a iertat pentru năzbâtiile făcute.

Citește și: Cea mai bună rețetă de cozonac tradițional, nelipsit de pe orice masă în zilele de sărbătoare

Rugăciune către „Făcătorul de minuni”

Această rugăciune se poate spune oricând, dar mai ales în ziua când este sărbătorit Sfântul Nicolae. Dacă o vei rosti, „Făcătorul de minuni” te va ajuta, te va ocroti și îți va asculta ruga.

„O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine. Sârguiește degrabă a le ajuta! Izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc pe ea. Si toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește, prin sfintele tale rugăciuni, de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi. De foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică. Și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic ca prin mijlocirea ta, cu ajutorul, cu mila și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viață liniștită și fără de păcat, ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicim. Amin.”

 

 

antenasatelor.ro., adevarul.ro, doxologia.ro, stirileprotv.ro

sursa foto: pixnio.com, wikimedia.org

RASPUNDE

Te rog adauga comentariul tau
Introdu numele tau aici