Vrei să prepari un cozonac și nu știi cum? Iată cea mai bună rețetă de cozonac tradițional.
Cozonacul este un preparat care nu poate să lipsească de pe nicio masă în zilele de sărbătoare și nu numai. Este desertul pe care bunicile noastre îl preparau cu atâta drag pentru familiile lor, iar mirosul plăcut al acestui desert ne duce, cu siguranță, cu gândul la copilărie.
Este adevărat că în zilele noastre cozonacul poate fi cumpărat de la magazinele de specialitate, însă, cu puțină răbdare îl poți prepara chiar tu în propria-ți bucătărie. Gustul acestuia va fi în mod sigur foarte apreciat de cei din familia ta. Iar tu te vei putea mândri cu realizarea ta. De asemenea, vei avea o satisfacție de nedescris când vei vedea zâmbetele de pe fețele celor ce vor îl degusta, dar și pofta cu care îl vor savura.
Rețetă de cozonac tradițional, ca la mama acasă
Ingrediente:
- 1 kg faină;
- 4 ouă;
- 500 ml lapte;
- 250 grame zahăr;
- 50 grame unt;
- 50 ml ulei;
- 50 grame de drojdie proaspătă;
- coaja de lămâie;
- un praf de sare;
Umplutura:
- 4 albușuri de ou;
- 3 linguri de cacao;
- esență de rom;
- 250 de grame cubulețe de rahat;
- 250 grame de nucă măcinată;
- 100 grame stafide;
- 150 grame zahăr;
Mod de preparare-rețetă de cozonac tradițional
În ziua de dinainte de a prepara rețeta de cozonac tradițional, ingredientele trebuie scoase de la rece și ținute la temperatura camerei până a doua zi când le vei folosi.
Se începe cu prepararea de maia, folosind un cubuleț de drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț. Această compoziție se lasă apoi să crească într-un loc cald, până când își dublează volumul.
În timp ce stă la dospit maiaua, vei începe să pregătești restul ingredientelor.
Citește și : Sfântul Nicolae, tradiții și superstiții. Rugăciune către ” Făcătorul de minuni”
Pași de urmat pentru a prepara această rețetă de cozonac tradițional
- Vei separa albușurile de gălbenușuri pe care le vei amesteca bine cu zahărul și cu puțin praf de sare.
- Apoi încălzește laptele și adaugă-l peste gălbenușuri. Această compoziție se amestecă foarte bine până când zahărul s-a topit.
- Pune în compoziție coaja de portocală și esența de rom.
- Într-un castron mai mare se pune făina, iar în mijlocul ei se face un orificiu unde vei pune maiaua și laptele.
- Începe să le frămânți până când aluatul se leagă suficient de bine.
- Apoi vei încălzi untul și uleiul pe care le vei încorpora în aluat și vei frământa în continuare aluatul.
- După acest procedeu vei lăsa aluatul la dospit timp de aproximativ 45 de minute, într-un loc cald și vei acoperi vasul cu un prosop.
- Vei continua cu albușurile, care trebuie bătute spumă și în care vei adăuga zahărul. Apoi vei pune cacao, nuca tocată mărunt și vei amesteca toată această compoziție.
- După ce aluatul a dospit și a crescut suficient îl vei împărți în două. Apoi una dintre bucăți o vei împărți iar, în alte două părți care se vor întinde cu făcălețul pe masă, nu foarte mult, pentru a nu subția prea mult foaia de cozonac.
- Peste foaia de aluat obținută vei adăuga amestecul de rahat și cacao.
- Apoi vei rula obținând două rulouri pe care le vei împleti între ele. La fel vei proceda și cu celălalt aluat rămas.
- Între timp vei pregăti tava tapetând-o cu cu hârtie de copt pe care o vei unge cu puțin ulei.
- Vei așeza apoi cozonacul în tavă și îl vei mai lăsa să dospească încă aproximativ jumătate de oră.
- După ce a dospit se unge pe deasupra cu ou peste care se pudrează cu zahăr pentru a avea un aspect lucios cozonacul.
- Se pune la cuptorul preîncins și se lasă la copt cam 45 de minute.
Această rețetă de cozonac tradițional e aproape gata
Asta, însă, depinde și de cuptorul fiecăruia. Cert este că atunci când este frumos rumenit deasupra rețeta de cozonac tradițional este respectată , iar cozonacul bun de mâncat.
Atenție, nu deschide ușa cuptorului în primele 30 de minute pentru că riști ca aluatul să se lase și să nu mai obții un cozonac frumos crescut.
sursă: libertatea.ro
sursă foto: pixnio.com, commons.wikimedia.org