Alimente cancerigene de care trebuie să te ferești

alimente cancerigene

Cu toții știm că există alimente cancerigene de care ar trebui să ne ferim. Specialiștii în nutriție și sănătate trag numeroase semnale de alarmă cu privire la anumite feluri de mâncare nesănătoasă. Astfel de alimente ar trebui evitate, deoarece, consumate în mod regulat ele pot deveni nocive pentru organism și pot dezvolta diverse forme de cancer.

Iată câteva dintre acele alimente cancerigene de care trebuie să te ferești cât mai mult.

Cartofii prăjiți

Din cauza amidonului din cartofi și a uleiurilor de prăjit de calitate inferioară, cartofii prăjiți, deși, sunt gustoși nu sunt o alegere bună pentru sănătatea ta. Un studiu realizat susține că persoanele care consumă mai mult de două ori pe săptămână această mâncare prezintă un risc mult mai mare de deces prematur decât cele care consumă asta doar ocazional sau chiar deloc, scrie sursa. De altfel, toată lumea știe că prăjelile sunt nesănătoase.

alimente cancerigene cartofi prăjiți

Snacksurile și chipsurile sunt alimente cancerigene

Dacă vrei să ții cancerul departe de tine, atunci ar trebui să eviți biscuiții sau chipsurile, mai exact orice tip de snacksuri, deoarece au cantități mari de zahăr, uleiuri hidrogenate și arome artificiale, dar și multe substanțe nocive pentru sănătate. Chipsurile de cartofi au un conținut ridicat de elemente care duc la creșterea în greutate, iar grăsimile trans excesive și sodiul pot crește colesterolul și tensiunea arterială.

Chifla de Burger sau pâine cu termen mare de valabilitate, alimente cancerigene

Acest tip de chiflă sau pâine poate duce la cancer deoarece este adesea un preparat care conține bromat de potasiu, o substanță chimică cu rol de conservare, dar care este nocivă sănătății.
De asemenea, mai pot conține o substanță chimică numită bisfenol-A sau BPA. Acesta este un compus chimic controversat, deoarece se crede că afectează modul de funcționare al creierului. De altfel, majoritatea alimentelor care conțin conservanți sunt responsabile de producerea cancerului și de tulburări ale sistemului nervos, conform sursei. Un astfel de ingredient este interzis în unele țări.

Citește și: Vitamine și minerale necesare pentru un organism sănătos: tot ce trebuie să șții despre acestea

Supele instant sunt alimente cancerigene

Supele instant sau la plic cum mai sunt cunoscute pot face foarte mult rău sănătății. Astfel de produse conțin glutamat de sodiu cu rol de a intensifica gustul preparatelor. Este practic o substanță cu rol de a „păcăli” creierul în perceperea gustului. Totuși, folosit cu moderație nu ar face rău. Însă, există și persoane care acuză diverse simptome cauzate în urma consumului de glutamat de sodiu. Printre acestea se numără tahicardia, transpirația abundentă, dureri de cap sau dureri în piept, scrie doc.ro.

alimente cancerigene supa instant

Fructele non organice

Fructele non organice sunt contaminate cu unele pesticide foarte periculoase, cum ar fi organo-fosfații și atrazin, care este un erbicid, ce cauzează probleme grave de sănătate. Afectează, în special, aparatul reproducător.

Carnea roșie

Studiile au descoperit că un consum prea des de carne roșie, chiar și într-o cantitate mică, crește riscul de a dezvolta cancer, într-un procent de 22% în cazul bărbaților și de 20% în cazul femeilor.

Alcoolul

Un consum moderat de alcool poate fi bun pentru sănătate, dar consumul excesiv al acestuia este principala cauză de insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, ciroză hepatică, moarte subită, cancer de sân la femei și multe altele. Evitați, așadar, consumul excesiv de alcool pentru că vă poate afecta grav sănătatea.

alcool

Anumite alimente dietetice și îndulcitorii articifiali

Alimentele dietetice sunt toate procesate chimic și conțin, în general, aspartam, care este un îndulcitor artificial. Acesta se găsește în numeroase produse de acest fel. Aspartamul provoacă multe boli, cum ar fi cancerul, anomalii congenitale și problemele cardiace.
Numeroase studii au demonstrat faptul că substanțele chimice care compun îndulcitorii artificiali pot provoca cancer sau anumite tumori cerebrale. Cel mai cunoscut îndulcitor artificial este zaharina. Fii, deci, precaut dacă alegi să folosești îndulcitorii artificiali.

Zahărul alb rafinat 

Germanul Otto Warburg, laureatul Nobel pentru medicină, a descoperit în anul 1931, pentru prima dată faptul că tumorile și cancerele se hrănesc ambele cu zaharuri pentru a putea prolifera. Astfel că, dacă îți plac dulciurile, încearcă să limitezi pe cât posibil consumul acestora. În plus, consumate în exces pot duce la obezitate, probleme cu dantura, dar și alte afecțiuni.

Alimentele modificate genetic, printre alimentele cancerigene

Un studiu realizat de Institutul Rowett a constatat faptul că șobolanii pe care s-a realizat cercetarea și care au fost hrăniți cu alimente modificate genetic au suferit deteriorări ale sistemului imunitar și au dezvoltat celule pre-canceroase, de asemenea, s-a constatat o micșorare a ficatului și a creierului rozătoarelor.

Făina albă

Deși, ne plac produsele făinoase, cu toții am tot auzit că făina albă nu este sănătoasă. Și într-adevăr așa este. Procesul de rafinare al acesteia duce la distrugerea substanțelor nutritive naturale, lucru care îi conferă o rată glicemică foarte mare. Acest lucru poate duce la creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge. În special persoanele diabetice ar trebui să aibă grijă la consumul produselor pe bază de făină albă rafinată.

alimente care pot produce cancer

Alimentele afumate, deopotrivă și alimente cancerigene

Alimentele afumate conțin cantități considerabile de gudron, care este o substanță cancerigenă. Aceste alimente sunt tratate cu nitrați și conțin numeroși coloranți, care cresc mult riscul apariției de cancer colo-rectal, dar și de stomac. Consumați-le pe cât posibil cu moderație.

Grăsimile hidrogenate 

Acestea sunt produse din uleiuri vegetale, printr-un proces numit hidrogenare, fiind adesea aromate și colorate pentru a fi atrăgătoare. Însă, acestea conțin niveluri ridicate de acizi grași Omega-6, care pot provoca boli de inimă și diferite tipuri de cancer, în special cel de piele. Atenție, așadar, la consumul acestora. Din această categorie a grăsimilor hidrogenate se numără margarina.

Carnea procesată

Carnea procesată, cum ar fi mezelurile, conține numeroase substanțe chimice și conservanți care sunt dăunătoare sănătății. Multe afecțiuni cardiovasculare apar în urma consumului acestei categorii de alimente. De asemenea, consumul lor frecvent poate duce la creșterea colesterolului, dar și multe alte afecțiuni.

 mezeluri

Popcornul la microunde sunt alimente cancerigene

Pungile cu popcorn pentru microunde conțin acid perfluorooctanoic (PFOA). Acesta este o toxină ce poate provoca infertilitate la femei și crește riscul de cancer la rinichi, ficat, pancreas și testicule, în cazul bărbaților. De asemenea, majoritatea floricelelor de acest tip sunt pe bază de ulei de soia care poate provoca probleme stomacale și erupții cutanate la persoanele sensibile.

Somonul de crescătorie

Somonul de crescătorie este crescut cu hrană care nu este naturală, ci este pe bază de diverse chimicale. Acest lucru poate duce la contaminarea acestuia cu substanțe chimice, antibiotice, pesticide și alți agenți cancerigeni cunoscuți. Astfel că, oricât de sănătos și recomandat ar fi somonul, atenție mare de la cel de crescătorie provine.

Sucurile acidulate

Sucurile gazoase și nu numai conțin foarte mult zahăr și sunt sunt cauza principală a obezității la nivel mondial. De riscurile obezității nici nu mai are rost să amintim, toată lumea le știe. Și acestea se încadrează în categoria de alimente cancerigene.

Alimentele de tip fast-food sunt alimente cancerigene

Despre aceste alimente știm cu toții că sunt nesănătoase. Sunt, în general, alimentele cu valoare nutritivă mică,  dar care sunt bogate în calorii, grăsimi, zahăr, sare. Din cauza continutului ridicat de sodiu, grăsimi saturate și trans,  consumul acestora pe o perioadă îndelungată de timp poate duce la probleme grave de sănatate, printre care și cancerul.

Piața produselor alimentare este invadată de numeroase de astfel de alimente cancerigene. Ține doar de tine cum și ce alegi să consumi. Adu-ți aminte că, ceea ce consumi în interior se vede la exterior. Alege să ai o alimentație cât mai echilibrată și evită pe cât posibil alimentele procesate pline de chimicale și care îți pot dăuna grav și care te pot îmbolnăvi.

 

surse:doc.ro, buzzaura.com, sfatulmedicului.ro, romedic.ro, medlife.ro

surse foto: pixabay.com, pexels.com

RASPUNDE

Te rog adauga comentariul tau
Introdu numele tau aici